Ελλάδα και Κίνα στοχεύουν στην εμβάθυνση των δεσμών

Οι επισκέπτες της Κίνας αναμένουν να έχουν ένα πολυάσχολο πρόγραμμα όταν η Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτη ως η επίσημη φιλοξενούμενη χώρα της 2019 China International Import Expo, μια εμπορική έκθεση επιχειρήσεων, στη Σαγκάη αυτή την Κυριακή. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθούν προσωπικά το ελληνικό περίπτερο εκεί. Την επόμενη εβδομάδα, ο ΧΙ θα είναι φιλοξενούμενος του Μητσοτάκη στην Αθήνα, σηματοδοτώντας ότι οι εμπορικές σχέσεις βρίσκονται σε υψηλή ταχύτητα.

"Η έκθεση της Σαγκάης παρουσιάζει ευκαιρίες για τους Έλληνες εξαγωγείς, αλλά μόνο αν θέσουν συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι", λέει ο πολιτικός επιστήμονας Γιώργος Τζογόπουλος με έδρα την Αθήνα, ο οποίος συνεργάζεται με κινεζικές ομάδες προβληματισμού και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Πεκίνο. Λέει ότι με τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα συνολικού ύψους κάτω των €1 δισεκατομμύριο ($1.1 δισεκατομμύρια) ετησίως,οι επιχειρήσεις έχουν πολλά να καλύψουν τη διαφορά.

Αλλά υπάρχει κάτι περισσότερο από αυτό: η κρατική επιχείρηση (SEO) China COSCO Shipping έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε ένα λιμενικό έργο βιτρίνας στον Πειραιά. Τώρα σχεδιάζει μια τεράστια επέκταση για το εγγύς μέλλον. Το Πεκίνο έχει ήδη επενδύσει περισσότερα από € 800 εκατομμύρια στο λιμάνι και σκοπεύει να επενδύσει άλλα €600 εκατομμύρια.

Πρωθυπουργός Μητσοτάκης: η Ελλάδα δεν έχει ξεχάσει τη δέσμευση της Κίνας

Η Ελλάδα είναι, εξάλλου, ο πρώτος λιμένας βαθέων υδάτων στην ΕΕ που φτάνουν τα Ασιατικά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων όταν εισέρχονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Και ο Πειραιάς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας, ένα μέγα έργο που σχεδιάστηκε για να ανοίξει νέους εμπορικούς δρόμους με τη Δύση. Η Ελλάδα υπέγραψε επίσημα την πρωτοβουλία στις αρχές του 2019.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι εταίροι της ΕΕ ικανοποιημένοι από την εξέλιξη. Ο πολιτικός επιστήμονας Τζογόπουλος δεν βλέπει ποιο είναι το πρόβλημά τους, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα λαμβάνει λιγότερο από το 1% όλων των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη.

Και, επισημαίνει, Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας ήταν αυτοί που πίεσαν τη χώρα να ξεκινήσει γρήγορα την ιδιωτικοποίηση. Ο Τζογόπουλος επιμένει ότι η κριτική τους τώρα είναι άστοχη, λέγοντας: "αρνητικές ευρωπαϊκές αντιδράσεις προκύπτουν από τους φόβους ότι ο Πειραιάς θα μπορούσε σύντομα να αποτελέσει σοβαρή ανταγωνιστική απειλή για τα λιμάνια του Αμβούργου και του Ρότερνταμ.”

Διαβάστε περισσότερα: Η Κίνα του Sieren: η Αθήνα πιάστηκε μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου

Είναι γρήγορος να προσθέσει ότι ένα πράγμα δεν ήταν ποτέ προς διαπραγμάτευση: "τα πρότυπα της ΕΕ έχουν προτεραιότητα. Είναι δεσμευτικές για την Ελλάδα και πρέπει να γίνονται σεβαστές από τις κινεζικές επιχειρηματικές οντότητες."

Η προοπτική του κινεζικού τουρισμού

Ο τουρισμός εξακολουθεί επίσης να αποτελεί σημαντική οικονομική κινητήρια δύναμη στην Ελλάδα. Επί του παρόντος, περίπου 170.000 Κινέζοι επισκέπτονται τη χώρα κάθε χρόνο — και ο αριθμός αυτός αυξάνεται. Ο Γιαννίδης Κωνσταντίνος, πρόεδρος του Ελληνο-κινεζικού Επιμελητηρίου (HCC), ενός Ελληνο-κινεζικού επιχειρηματικού ομίλου στην Αθήνα, βλέπει μεγάλες δυνατότητες. "Οι περισσότεροι Κινέζοι επισκέπτες αποφεύγουν τον ήλιο και τις παραλίες. Αντ ' αυτού, τείνουν να ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για τον τουρισμό της πόλης, την αρχαιολογία, τον πολιτισμό ή τις πολυτελείς αγορές."

Πολλοί Κινέζοι τουρίστες επιθυμούν να επισκεφθούν εκτός εποχής-ακόμα και τον Δεκέμβριο. Ο Κωνσταντίνος λέει ευτυχώς ότι αυτή η τάση θα μπορούσε να ανοίξει μια εντελώς νέα προοπτική για τις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας, επιτρέποντάς τους να επεκτείνουν την περίοδο των διακοπών και να βελτιώσουν τα εισοδήματά τους.


Περισσότερες από 1.500 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στο HCC, λέει ο Πρόεδρος Γιαννίδης Κωνσταντίνος, ντόπιος του Πειραιά, του οποίου το οικογενειακό εργοστάσιο βαφής δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα της πληροφορικής. Ελπίζει ότι η οικονομική Αντιπροσωπεία στη Σαγκάη θα επιστρέψει με καλά αποτελέσματα. Ωστόσο, προειδοποιεί: "παρόμοια επαγγελματικά ταξίδια στο παρελθόν δεν ήταν πάντα τόσο προσοδοφόρα. Χρειάζεται πολύ χρόνο για να πιάσουμε δουλειά με τους Κινέζους εταίρους.”

Ερωτηθείς αν οι Κινέζοι είναι δύσκολοι διαπραγματευτικοί εταίροι, δηλώνει διπλωματικά: "είναι σκληροί διαπραγματευτές και θέλουν να πάρουν την καλύτερη συμφωνία που μπορούν — αλλά και εμείς οι Έλληνες το θέλουμε αυτό."

Όταν ρωτήθηκε για τον αμφιλεγόμενο κινεζικό τηλεπικοινωνιακό γίγαντα Huawei, ο Κωνσταντίνος λέει ότι παρά τις ανησυχίες των ΗΠΑ, η εταιρεία τεχνολογίας εξαρτάται από διεθνείς επιχειρηματικές συνεργασίες.

Τον Οκτώβριο, ο Έλληνας Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης υπέγραψε " Μνημόνιο διμερούς συνεργασίας "με την Κίνα που προβλέπει" ενισχυμένη ανταλλαγή γνώσεων " στους τομείς της πληροφορίας και των τηλεπικοινωνιών.

Ο πολιτικός επιστήμονας Τζογόπουλος πιστεύει ότι η Huawei σύντομα θα εδραιώσει μια πιο σταθερή θέση στην Ελλάδα, αλλά λέει ότι το αμφιλεγόμενο δίκτυο επόμενης γενιάς 5G για κινητή τεχνολογία θα αποκλειστεί.

Υψηλά σήματα αρεσκείας για τους Κινέζους

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που διεξήγαγε το Pew Research Center, ένα αμερικανικό Ερευνητικό Ινστιτούτο γνώμης, το 51% των Ελλήνων έχει θετική γνώμη για την Κίνα. Η μόνη χώρα της ΕΕ που ξεπερνά αυτόν τον αριθμό είναι η Βουλγαρία, όπου το 55% του πληθυσμού βλέπει θετικά την Κίνα.

"Το γεγονός ότι οι Έλληνες και οι Κινέζοι και οι δύο έχουν μακρές πολιτιστικές ιστορίες για να κοιτάξουν πίσω τους προσδίδει ο ένας στον άλλο", λέει ο Τζογόπουλος.

Τέλος, η κινεζική οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα που μαστίζεται από την κρίση τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει καλή θέληση. "Στις πιο σκοτεινές ημέρες της κρίσης χρέους, το Πεκίνο υποστήριξε δημοσίως ότι η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη", λέει ο Τζογόπουλος.

Επιπλέον, οι Κινέζοι αγόραζαν ταυτόχρονα ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ — κάτι που οι Έλληνες δεν έχουν ξεχάσει.